Σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα:

 • Καλούμε άμεσα την Τροχαία του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος, ακόμη και στην περίπτωση που ο άλλος οδηγός έχει εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, ώστε να καταγραφεί το συμβάν.
 • Δεν επαναπαυόμαστε ούτε όταν ο άλλος οδηγός παραδέχεται την ευθύνη του και λέει ότι θα μας αποζημιώσει ή ότι ‘’θα τα βρούμε μεταξύ μας’’. Η εμπειρία στον χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων, έχει δείξει ότι, η δήλωση αυτή, ακόμη και αν είναι ειλικρινής την στιγμή του ατυχήματος, μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και ο άλλος οδηγός, όχι απλά να μην θέλει να πληρώσει για την ζημιά που προκάλεσε, αλλά ακόμη χειρότερα, να διεκδικεί ο ίδιος αποζημίωση.
 • Δηλώνουμε στην Τροχαία τις πιθανές σωματικές μας βλάβες, ώστε να συνταχθεί σχετικό δελτίο σωματικών βλαβών. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρχουν σωματικές βλάβες, ή αν αυτές δεν δηλωθούν από τον παθόντα, συντάσσεται απλά ένα δελτίο υλικών ζημιών.
 • Δίνουμε σαφείς πληροφορίες για τις συνθήκες του ατυχήματος, προσέχοντας ιδιαίτερα να μην πέσουμε σε αντιφάσεις, ανακρίβειες ή δυσχεράνουμε την θέση μας. Είναι συχνό φαινόμενο, οι οδηγοί, να δίνουν μπερδεμένες πληροφορίες, κατά την καταγραφή του ατυχήματος και να δημιουργούν οι ίδιοι ‘’παγίδα’’ στον εαυτό τους, χωρίς να το θέλουν.
 • Φροντίζουμε να κρατήσουμε όλα τα στοιχεία του άλλου οχήματος, αλλά και του οδηγού (τύπος οχήματος, αριθμός κυκλοφορίας, στοιχεία άδειας κυκλοφορίας, ιδιοκτησία, όνομα οδηγού, στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας, άδεια ικανότητας οδήγησης, ασφαλιστική εταιρεία κ.λπ.).
 • Ζητάμε τη βοήθεια τυχόν αυτόπτων μαρτύρων στην περίπτωση που χρειαστεί να παραστούν ως μάρτυρες σε πιθανή δίκη, κρατώντας τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο), μαζί με στοιχεία επικοινωνίας τους
 • Σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι ο άλλος οδηγός έχει καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, ζητάμε από τις αστυνομικές αρχές να του γίνει αλκοτέστ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα γίνει αλκοτέστ και σε εμάς.
 • Φωτογραφίζουμε τον τόπο του ατυχήματος και τα οχήματα, μετά την σύγκρουση, εφόσον αυτό είναι δυνατό.
 • Σε περίπτωση που διακομισθούμε στο νοσοκομείο ή επισκεφτούμε ιατρό, λόγω τραυματισμού από το ατύχημα, πάντα ζητάμε να μας χορηγηθούν ιατρικές βεβαιώσεις.
 • Στην περίπτωση που κληθούμε από την Τροχαία για να δώσουμε κατάθεση για το τροχαίο ατύχημα, καλό είναι να έχουμε συμβουλευτεί από πριν, ποια είναι τα περιστατικά που θα πρέπει να καταθέσουμε, τι θα πρέπει να αποφύγουμε κατά την κατάθεσή μας και τι θα πρέπει να ζητήσουμε από τις αστυνομικές αρχές.
 • Δηλώνουμε το συντομότερο δυνατό το ατύχημα στην ασφαλιστική μας εταιρία και ενημερωνόμαστε εάν έχουμε νομική κάλυψη. -Στην περίπτωση που έχουμε νομική κάλυψη, οι ασφαλιστικές εταιρίες συνήθως παραπέμπουν τον ασφαλισμένο, στον Δικηγόρο με τον οποίο συνεργάζονται. Όμως, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να γνωρίζει, ότι έχει το δικαίωμα, να απευθυνθεί σε Δικηγόρο της επιλογής του, ζητώντας από την ασφαλιστική του εταιρία να καλύψει τις σχετικές δαπάνες.